Çift Taraflı İşitme Cihazı Kullanmanın Önemi
İşitme kaybı yaşam kalitesi, sosyokültürel faaliyetler, fonksiyonel kapasite gibi konularda olumsuz durumlara yol açar. Bunların yanı sıra gerginlik, stres, depresyon, iş performansında düşüş gibi problemler de ortaya çıkarır. Cerrahi müdahale edilemeyen hastalarda işitme ve anlama kaybının ilerlememesi için işitme cihazı kullanımı şarttır. Gözlerimiz, ellerimiz, ayaklarımız gibi işitme de çift taraflı yapıdadır. Gözlük kullanımında nasıl iki göze de mercek uygulanıyorsa, tespit edilmiş çift taraflı işitme kaybında da mutlaka çift cihaz kullanılmalıdır, işitme ve denge sağlığı açısından gereken budur. Çift cihazlanma bireyin cihaza alışma sürecini hızlandırır, yaşam kalitesine büyük katkıda bulunur.
Çift taraflı işitme cihazı kullanımı gürültülü ortamlarda konuşmanın algılanmasını, beynin konuşma seslerine odaklanmasını arttırır. Çok ileri derece kayıplı veya konuşmayı anlama seviyesi çok düşük hastalarda çift taraflı cihaz kullanımı işitmeyi ve anlamayı tek taraflı cihaza göre iki kat daha fazla iyileştirir.
Çift taraflı cihazla çift taraflı işitme sağlanacağından, odaklanma ihtiyacı azalır ve hasta daha az yorulur. Uzman kişi tarafından yapılan ses ayarlarıyla birlikte sesler çok daha doğal duyulur. Tek taraflı cihaz kullanımında cihaz kullanılmayan tarafta iç kulak hücrelerinde zayıflama devam edecektir. Çift cihaz bunun önlenmesini sağlayacak, işitme ve anlama becerisini koruyacak, her iki kulağın aktif kalmasını ve daha ileri dönemlerde cihaz memnuniyetini arttıracaktır.
Çift taraflı cihaz kullanımı ses kaynağının yönünü algılamayı kolaylaştırır.
Aktif gürültülü bir ortamda; örneğin trafikte yaya iken araç korna sesleri gibi kişisel güvenlik açısından da oldukça önemlidir.
İşitme organımız aynı zamanda denge merkezimizdir. Çift taraflı sağlanan duyumla hem denge sağlanır hem de DİGİTONE İşitme Merkezlerinde tecrübeli ellerin yaptığı ses ayarıyla geniş duyma spektrumu elde edilir.
Tek taraflı kullanımda hasta gürültülü ortamda konuşma sesini daha az anlayacağı için cihazın ses seviyesini yükseltme ihtiyacı duyar fakat beraberinde gürültü sesini de yükseltir. Artan seslerle birlikte cihazda rahatsızlık veren ötme sesleri de gelişebilir. Bu da hastayı konfordan uzaklaştırır. Çift taraflı cihaz kullanımında DİGİTONE İşitme Merkezlerimizde alanında tecrübeli ve yetkin uzman tarafından dengeli ve eşit sağlanan ses ayarı sayesinde gürültülü ortamlarda da konuşma seslerini kaçırmadan konforunuz sağlanır.
Gelişen teknoloji ile birlikte artık işitme cihazlarının birçok cep telefonu, tablet veya bilgisayara doğrudan bağlantı imkanı bulunuyor. İşitme kayıplı bireylerde zorlaşan telefon görüşmeleri veya müzik, video seslerini çift taraflı olarak aynı anda dinlemek gibi durumlarda hem duyum hem anlaşılabilirlik açısından DİGİTONE İşitme Merkezlerinde hastaya maksimum kazanç sağlanıyor.
Her elektronik alet gibi işitme cihazlarının da kontrol ihtiyaçları ya da arıza kaynaklı teknik bakım ve tabire ihtiyacı oluyor. Böyle durumlarda tek taraflı işitme cihazı kullanan hastaların eğer yedek bir işitme cihazı yoksa belirli bir süre cihazsız kalarak işitmeleri aksıyor, ancak çift cihaz kullanıldığı durumlarda bakım süresince tek taraflı cihazla idare etmek durumu yarı yarıya kolaylaştırdığı için hastanın kendini daha güvende hissetmesini ve sürecin daha kolay geçmesini sağlıyor.